Parça Önerisi:
https://open.spotify.com/track/0fzw4BBD5FRJtPuQbUUKzJ?si=qwIwbP9qRbO-0hBOiJU-BA
Bazen sadece bilirsin.
Bilirsin de yapmazsın.
Bilirsin ama oralı olmazsın.
Bilirsin, görmezden gelirsin.
Bilirsin de bilmezmiş gibi yaparsın.
Dostların ya da terapistin kendine yüklenmek yerine, görmezden gelmek yerine, dikkatini yoğunlaştırman, eforunu harcaman gereken kanalı göstermeye çalışırlar sana.
Sen “biliyorum” veya “farkındayım” dersin ama yapmazsın. Söyleminle eylemin birbirini tutmaz.
O yüzden sadece “bilmek”le kalırsın.
Odanın toplanması ve temizlenmesi gerekiyor diyelim. Bilirsin; odanı toplamalı ve temizliğini yapmalısın ama bir türlü başlamazsın. “Odanı toplanman gerek” dese biri “biliyorum, yapacağım” dersin de yapmazsın. Belki git gide dağılır odan, haliyle git gide temizlikten de uzaklaşır. Hepsini bilirsin, hatta belki her gün aklından geçirip, planlamalar dahi yapsan da toplamazsın. Bilmekle kalırsın. Bilmekle kalmaya devam edersin.
Bana kalırsa, odanın temizlenmesinden ve toplanmasından çok daha mühimi; bilmene ve farkında olmana rağmen neden harekete geçmediğindir. Seni harekete geçmen için durduran nedir? Hangi duygu ile beklemeyi tercih edersin? Tam olarak neyi beklersin? Ne olunca artık harekete geçmeye karar verirsin? Tam olarak ne olunca gerçekten harekete geçersin? Peki ya, gerçekten harekete geçmek ister misin?
Bir işin veya devam etmekte olduğun bir eğitimin vardır ya da belli sorumlulukların. Onları zamanında yerine getiriyor musun? Bir düşün bakalım; rutininde olan sorumluluklarına gereken özeni gösteriyor musun?
Cevabın evetse, o zaman bilip de harekete geçmediklerin neler? Genel olarak kendinle ilgili şeyler mi? Kendine vakit ayırmak, daha düzgün beslenmek, egzersiz yapmak, okumak, keyif aldığın hobilerine zaman yaratmak, bir hobin yoksa edinmek, durmak (!), dinlenmek, kendini şımartmak, istemediğine “hayır” diyebilmek vs….
Cevabın hayırsa, “başkalarının” diye tabir ettiğin işlerden mi bıktın? Bu sorumluluklar aslında kime ait? Kimin olduğuna inandığın ama sana kaldığını düşündüğün şeylerden kaçıyorsun? Zamanı kim belirliyor? Rutinin de bunların olmasını gerçekten istiyor musun?
Her ikisinde de bir şeylerden kaçtığın kesin. Ortak noktaları aslında senin kaçıyor olman. Mesele ise, tam olarak neyden kaçtığını bulmak. Sorumluluktan mı kaçıyorsun yoksa kendinden mi?
Her ikisinde de özgürleşmen gerektiği kesin. Ortak noktaları aslında özgürleşmen gerekliliği. Mesele ise, tam olarak neyden özgürleşmen gerektiğini bulmak. Dış etkenlerden mi özgürleşmelisin yoksa kendinden mi?
Zihninin oyunlarını çözümleyebilmenin en kolay ve kesin yolunun soru sormaktan geçtiğini ve bu soruları kendi yaratıcılığınla çoğaltabileceğini artık biliyorsun.
Bazen sadece özgürleşmen gerektiğini bilirsin
Bilirsin de bir türlü özgürlüğü seçemezsin
Bilirsin ama özgürlüğe pek de yanaşmazsın
Bilirsin, özgürlüğü de özgürleşmeyi de görmezden gelirsin.
Bilirsin de bilmezmiş gibi yaparsın.
Özgürlüğüne yaklaşmak için ilk önce kendine taktığın o kelepçelerden kurtulmayı dene!
Dene ama denemekten hiç vazgeçme!
Bak gör, bir gün nasıl da kavuşuyorsun özgürlüğüne…
Hande Kurt
ICF Sertifikalı Yaşam Koçu