İYİ Kİ DE OLMADI

Parça Önerisi:

https://open.spotify.com/track/0wcqdVPrHmVS01RHydCkfS?si=Z_Sd-9DNRC6VX0VEX443Ow

 

Anooshirvan Miandji’nin, “Süzme Felsefe” isimli kitabını okumanızı tavsiye ederim. Kitap, Miandji’nin kitap okurken aldığı notlar derlemesi gibi. Hepsi kendi düşünceleri olan özlü sözlerden oluşuyor. Toplam on ayrı bölümden oluşan başlıklar altında bir dolu özlü söz. Miandji, kitabı okumaya başlamadan uyarıyor; “… düşünceleri okurken ön kabul ile okumayın, sorgulayın ve mümkünse çürütmeye çalışın çünkü düşünceler aşmak içindir”. Buradan hareketle, otomatik olarak kabul etmek yerine başka türlü olabilir düşünce yapısıyla bakmanızı tavsiye etsem de, her şeyin “kararında” olması gerektiğini düşündüğümü de yeniden hatırkatmak isterim. Kısacası demek istiyorum ki; sırf karşı çıkmak için de karşıt fikir geliştirmeye çalışma! Ön kabul de değil, önyargı da…

 

Kitabın on başlığından biri olan “felsefi”den bir cümleyi irdelemek istiyorum. “Bazı şeylerin olmaması, bazı şeylerin olması için olabilir”. Bu cümleyi, anlam olarak, mutlaka başka kelime dizilimleriyle duymuşsundur. Örneğin; “her şerde bir hayır vardır” , “olması gereken olur” , “demek ki zamanı değilmiş” … Duydun, duydun da özümseyebildin mi?

 

Bazı zamanlar çok dertleniriz; “neden olmuyor?”, “neden istediğim gibi akmıyor?”, “şimdi şu an şu olsun istiyorum”…Olmamasının bir anlamı vardır da ondan. “Ne anlamı olabilir ki” diye yine ve yeniden sorguluyor olabilirsin. Güzel… Sorgulamak iyidir ama unutma; her şey kararında…

Her daim o anlamları bilemeyebiliriz. Neden olmadığını, olmayarak neye hizmet ettiğini, olsaydı nasıl bir hikayenin baş kahramanı olacağını bilmek mümkün olmayabilir. Mümkün olan zamanlar da vardır. Görebilirsin, yaşayıp deneyimleyebilirsin. Dersin ki içinden “iyi ki de olmamış. Olmuş olsaydı ben şimdi, şu an burada bunu deneyimlemiyor olabilirdim”…

 

Seni ön kabul ya da önyargıdan arındırarak başka bir boyutta düşünmeye davet ediyorum. “İyi ki de olmamış” dediğin ama zamanında çok istediğin bir şeyi hatırla. Hatırlayamasan da,düşün ve bul. Bulduktan sonra irdele bakalım biraz. Olmamasının tüm pozitif yanlarını listele. Atlama, üşenme hepsini tek tek yaz. Olmayınca, neler oldu hayatında? Olmayınca, neleri değiştirme fırsatın oldu? Olmayınca, sen olmaktan çıktın mı? Olmayınca, ne kaybetmişsin, o zamanlar kaybedersin sandığın? Biraz ışık tut; karanlıkta ve geçmişte kalmış, çoktan unutulmaya yüz tutmuş, kaybolmuş o “büyük” arzuna… Tüm bu soruların yanına değişik bir soru iliştiriyorum; sen, bu çok arzuladığın şeyin olması için, elinden geleni yaptın mı? Bak işte, bu sorunun cevabı olumlu ise gerisi tam da Miandji’nin dediği gibi; “bazı şeylerin olmaması, bazı şeylerin olması için olabilir”.

 

Her şeyin olmasını sağlayamazsın ama her şey için çabalayabilirsin. Tek şartla; sen istediğin sürece…

 

PS: Süzme Felsefe isimli kitabıyla beni tanıştıran sevgili dayım Nasuh Perdahçı’ya sonsuz sevgilerimle…

 

Hande Kurt

ICF Sertifikalı Yaşam Koçu

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir