Yas

Parça Önerisi:

https://open.spotify.com/track/0sVQOK2v79l45K0gtNU4cL?si=PWjIK9r9SzOqiA8jvMpQ6A

 

Bir süredir ellerim klavyeyle yazma sebebiyle buluşamadı. Olmadı, yapamadım. Çok yadırgadığını düşünmüyorum çünkü biliyorum birbirimizi hiç tanımasak da aynı yas sürecinden geçiyoruz. Aynı kalbi duygularla, incinmiş hayallerimiz, körüklenen korkularımız ve ardı arkası kesilmeyen endişelerimiz var, bir süredir.

 

Bugün yaşadığımız o felaketin birinci ay dönümü. Unutmak insanoğlunun elinde tuttuğu en değerli hazinesi ve en zayıf özelliği. En değerli hazinesi çünkü tüm dertlerini, tüm kederlerini unutmadan, her gün, her saniye onlarla yaşasa, biriktirip hepsini canlı tutsa zihninde,  muhtemelen o çok övündüğü organı, beyin, iflas ederdi. En zayıf özelliği çünkü bu bir kaçış aslında. Kaçmak ve unutmak huzuru getirir peşi sıra. Unutarak hayatta kalma mücadelene devam eder olursun. Kıymetli organın, beyin, iflasın eşiğine bile gelse iflas etmez. Unutmuyorsan, unutamıyorsan o başka! Fakat sanki bu defa hiçbirimiz unutmayacağız. Sen de unutmayacaksın, ben de. Canımız yanacak bir ömür. 6 Şubat 2023; zihinlerimize değil sadece, kanımıza, hücrelerimize, kalbimize, tüm damarlarımıza işleyen o tarih. İşte bazen baş edemezsin.

 

Bazen sadece yasını yaşarsın. Herkesin kendine ait bir yas yaşama süreci vardır. Kimisi yas duygusunu uzun tutar içinde, kimisi kısa tutar ama tamamlamış olur. Tamamlamadan hayata devam etmeye çalışmak ise intihardır. Ölürsün de, fark etmezsin. Ölme, yasını yaşa, kendi sürende, kendi ritminde, kendi yolunda, kendi yordamında. Ne yasını yaşayanı eleştir, ne yasını uzun tutanı, ne de sana uymuyor diye kısa kesip hayatına devam edeni. Sen kendi acını yaşa, yasını tut! Kimsenin sana karışmasına izin vermediğin gibi, kimseye de karışma!

Tüm bunları yaparken umudunu yitirmemeye özen göster. Umut yoksa yas bile tutamaz insan…

 

Ben Merve Köşesi’nde yazmaya başlayalı bir sene oluyor; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde… Bu bir senede hiçbir yazımı kaçırmayan, bazı yazılarımı kaçıran, bazı yazılarımı okuyan herkese çok teşekkür ediyorum. Merve’ye bir senedir bana ev sahipliği yaptığı ve iki haftadır “niye yazmıyorsun sen?” diye dürtüp yas sürecimde bana yeniden nefes olduğu için bir kere de buradan teşekkür ediyorum.

 

Şimdiden tüm kadınların Kadınlar Günü kutlu olsun ama umarım günün birinde kadın hakları, şiddet, zulüm haksızlık karşısında verdiğimiz mücadeleler için değil de, sadece varlığımızı kutladığımız, yaşamlarımızı onurlandırdığımız zamanları da görürüz. Hele ki 6 Şubat 2023’den beri kadınlar için çok daha zor olduğunu tahmin ettiğim o bölgedeki tüm canım kadınlar… Kimi enkaz altında kalmış bedenleriyle, kimi hayatta ama analık duygusundan mahrum bırakılmış yarım hissettikleri halleriyle, kimi fizyolojik bazı gerekliliklerde dahi insani yaşama koşulları için kuyruğa girmiş canım kadınlar; sizi gönlümde hissediyor, çok seviyor ve tümüyle sarılıyorum. Yas parçam sizinkiyle kıyaslanamaz, ben sizinle buradan sadece başka boyutlarda buluşuyor, başka evrenlerde iletişim sağlıyorum.

Umut dolu yarınlara… Tüm kadınlara…

 

Hande Kurt

ICF Sertifikalı Yaşam Koçu

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir