Nuttcracker

Parça Önerisi:

https://open.spotify.com/album/2HRQjge5428jBvu7bZAxy4?si=MWrkydFMSZaqWx1la81uLw

 

Bugün öyle güzel bir sözle karşı karşıya geldim ki, ne yazsam diye düşünürken yönümü belirlememde yardımcı oldu. Hele de o sözün kime ait olduğunu görünce aslında hiç şaşırmamakla birlikte, inanılmaz bir heyecan duydum. Akışta kalmak böyle bir şey. Dün içimden bir şeyler yazmak gelmemiş ve salı yazısını çıkaramamışken, kağıda dökmek için zihnimde yeterince birikim olmadığını fark ettim. Sorgulamadım, zorlamadım. Yazılarıma her zaman bazı olaylar, dostlarımla konuştuklarım, bazen şahit olduklarım, kimi zaman yaşadıklarım yön verir. Böylesi güzel, böylesi akış, böylesi içten olandı. Bu defa “zihinde yoksa kağıtta da yok” dedim kendime. Derken, hayat karşıma öyle bir söz çıkarttı ki; ilham perilerim omuzlarımı dürttü. İşte karşındayım.

 

Neymiş beni bu kadar harekete geçiren o söz bir bakalım ister misin?

 

“Hayatta kontrol edebileceğin iki şey var: gayretin ve nasıl bir tutum sergilediğin.

Geri kalanlar sana bağlı değil…”

 

Peki ya sözün sahibi?

 

Sözlerini, düşüncelerini, bakış açısına hayran olduğum SlyvesterMcNutt’ın ta kendisi.

 

Koçluk kiti serisinde “Belirsizlikle Yaşamak” isimli hazırladığım eğitimde McNutt’ın korku ve endişe ile ilgili sözlerini referans göstermiş, değerli düşüncelerinden çokça yararlanmıştım. Sözün sahibinin onun olmasına şaşırmayışım bundan.

 

İçimden yazmak gelmediğinde zorlamayarak, kendimi akışa bırakarak bu haftaki yazma sebebimin beni bulmasına sen şaşırdın mı? Ben hiç şaşırmadım biliyor musun! Çünkü hayat akarken, akıp giderken her zaman onun hızına ayak uyduramayabileceğimi biliyorum. Serbest bırakarak onun beni bulmasına izin verdim. Üstelik bunu yaparken “konu beni bulsun” a enerji yüklemesi yapmadan. “Nasılsa o beni bulur” rahatlığında olarak ve çok da odaklanmayarak. Aslında tam da McNutt’ın beni bugün harekete geçiren sözündeki gibi yapmamış mıyım sence de? Hayatta kontrol edebildiğim şey gayretim ve nasıl bir tutum sergilediğim. Gerisini ise onabıraktım, hayata…

 

Şimdi bir düşün bakalım; olmasını çok istediğin o şey için herhangi bir çaba harcadın mı? Gayret ettin mi? İlle de dağları delmene gerek yok Ferhat gibi; sen gerçekten gayret ettiğine inanıyorsan gayret etabını geçmişsindir. Yeterince gayret etmediğini düşünüyorsan zaten bir önceki soruya olumlu cevap versen de içinde bir boşluk kaldığını en iyi sen bilirsin.

 

İş yerinde, özel hayatında, dostluklarında, ailende ilişkilerini dışardan bir gözle değerlendirmen gerekse kendi tutumunu nasıl buluyorsun? Nasıl bir tutum sergiliyorsun olaylar karşısında? Kontrol edebiliyor musun tavır ve davranışlarını? Kontrolden çıktığın anların var mı? Varsa, ne sıklıkta oluyor bunlar? Bir şeye gereğinden fazla üzülmek, gereğinden fazla üstüne düşmek hatta gereğinden fazla “gayret” göstermek gibi tuzaklara düşüyor olabilir misin? Oldurana kadar mı çaban yoksa içine sinene kadar mı? Aşırıda mısın, kararda mı?

 

…ve de kontrolünde olmayanlar. Bırak hayat sana aksın. Sen zorlama, gayretlerin ve tutumlarından başka hiçbir şeyi kontrol altında tutmaya çalışma çünkü boşa kürek çekmek istemezsin eminim. Olduğun yerde sayma. Yağmurun yağmasın, Güneş bugün doğmasın dediğinde, okyanuslar çekilsin, dağlar ova olsun istediğinde, tüm bunları başarabildiğin o günde yeniden gözden geçirelim bu son maddeyi, söz!

 

Yönünü kendin belirle ama yolda karşılaşacaklarını tahmin etmeye çalışarak yorulma…

 

*Slyvester McNutt’ın soyadından esinlenilerek “Nutcracker” yani “Fındıkkıran”’a, duble “tt” kullanılarak gönderme yapılmıştır…

 

Hande Kurt

ICF Sertifikalı Yaşam Koçu

[email protected]

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir