Cesaret

Parça Önerisi: https://open.spotify.com/track/4P1sbofnneFeEEASTFMEGl?si=j7luVAJxSTCRxNLz4J7KAQ

 

Kelime kökeni olarak cesaret, Arapça “csr” kökünden gelmektedir. Casāra(t) “cesur olma, ataklık” sözcüğünden alıntıdır. Arapça’da“bir dere veya vadiyi geçti, vadiyi geçti, tehlikeye atıldı, girişti” fiilinin mastarıymış aynı zamanda. Aynı kökten gelen “cisr” kelimesi ise “köprü” anlamına gelmekteymiş*.

Öyle anlıyorum ki; iki uçlu, ortası boşluk yapıdan veya köprüsüz dereden geçersen tehlikeye atılmayı göze almışsın demektir. Bir tehlikeye girişiyorsan cesaret etmiş ya da cesur olmuş oluyorsun. O iki ucu olan yapının ortasına, çok da tehlikeye girmemek için köprü yapmış insanoğlu demek ki. Tehlikeli, ayağı yerden kesen bir hissiyatla o köprüden de geçersen yine de cesur oluyorsun, öyle değil mi?

En son ne zaman kendini bu kadar cesur hissetin? Köprülerden geçecek kadar, köprüler kuracak kadar, köprüsüz vadinin diğer ucuna atlayacak kadar?

Günlük ve “modern” hayatlarımızda bu kadar büyük, hayati tehlikesi olan adımlar atmak değil gösterdiğimiz cesaret örnekleri. Yine de konu hayatını değiştirmek, bir yerden bir başka yere sıçramaksa (!) cesaret gerekir. İşte o anda kelimenin kökünü hatırla bundan böyle. Tehlikeye atılıyor, atak oluyor, vadiyi geçiyor, kendini bir dereye vuruyorsun gibi hayal et. Gözünü korkutmak için değil, bilakis; yaptığın ve karar verdiğinin, cesur olduğuna inandığın o yepyeni adımının, kararının sende uyandırdığı duygudan haz almanı sağlaman için en çok!

Doğru mu karar veriyorsun? Cesaret ediyorsun da iyi bir şey için mi, “senin için” uygun bir adım mı? Ona zihnin ve kalbinle karar vereceksin. Ama yine sen karar vereceksin. Başkaları değil! Başkalarından sadece fikir alabilirsin ama yine kendi süzgecinden geçirmelisin. Cesaret ettiğin konuya, zamana, karşındaki kişiye/kişilere bir o kadar dikkat etmelisin. Çünkü köprünün yıkılması, dereye düşmek, vadinin orta yerine çakılmak da var işin sonunda. Tüm alternatifleri değerlendirmek, hepsini gözünden geçirirken yüreğine ve zihnine, o güzelim aklına da danışmak gerek. Süzgeçten geçtiyse konu, sınıfı geçmek gibi, o zaman durma! At adımları, bin o ata, geç o dereyi, göster cesaretini. Sonunu da düşünmeden yap, çünkü artık eminsin!

Peki diyelim düştün, bu konuya özgü, derede boğuldun, köprüler kurdun o kadar, geçemedin kaldın… En fazla ne olabilir? Hayat devam ediyor… Sen de, yenilerine cesaret edersin, üzülme ve de pes etme! Hem düşe kalka öğrenmedin mi yürümeyi! Yanınca anlamadın mı ateşin sıcak ve kavurucu olduğunu! Demirden korkup, trene binmedin mi? **

* https://www.nisanyansozluk.com/kelime/cesaret

** Tehlikeleri gözünde büyüterek işe girişmekte çekingen davranan kimse, amacına ulaşamaz. Unutulmamalıdır ki, her işin kendine göre zor bir yanı vardır. Amacına kavuşmak isteyen de bu riskleri göze almalıdır. https://www.dersimiz.com/atasozleri-sozlugu/demirden-korkan-trene-binmez-atasozu-21413

Hande Kurt

ICF Sertifikalı Yaşam Koçu

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir