Suspus

 

Parça Önerisi:

https://open.spotify.com/track/2jrc5wSJd4NYsewjDsoNEa?si=4iAKob5KSqeYC3DepSik_w

 

“Anlatmaya çalıştım. Sakin kalarak, tane tane açıklayarak ihtiyaç duyduklarımı, kimi zaman maksadını aşan tepkilerimin nedenini, kökenini, bana yaşattığı mutluluklar kadar yorduğu yerleri… Konuşmamın şairaneliğinden, dinginliğimin rüzgârsız, yaz akşamına ait bir denizin çarşaflığından farksız olduğuna emin olmama rağmen çıt çıkarmaması garibime gidiyor ama sabrediyordum. Sonuna kadar bekleyecek, sonra toplu bir yorum yapacak diye umut ederek devam ettim. İçimi akıttım; ben söyledim, sessizlik besteledi kelimelerimin şarkısını. Bitirdim. Sessizlik devam ettikçe içimde tarifi zor bir huzursuzluk belirdi. Devam edeceğimi zannetmiş olabilir diye bana söyleyecekleri olup olmadığını sordum. Sormaz olsa mıydım!Konuşmalarımdaki derinliği anlamamış bir sığlıkta birkaç cümle kurdu. İster istemez bir serinlik oldu. O günden sonra karşılıklı olarak bir müddet sessizliğe gömülsek de ikimiz de ne olacağını ve de nelerin olmayacağını biliyorduk.”

 

Sessiz kalmayı bir çeşit konuşma yöntemi olarak kullanırız. Birçok anlama gelir o sessizlik. “Sana söyleyecek hiçbir şeyim yok” da olabilir bu, “söylediklerin karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum” da. İçinden konuşmak dahi gelmeyen zamanlarda da sessiz kalırsın, sırf anın ritmi bozulmasın diye de.

 

Her şeyi sözlere dökmek zorunda değilsin, konuşmadan da anlatabilirsin. Peki ama hiç düşündün mü kaç kişiyle bu şekilde anlaşabilirsin? Emin ol sayısı ya çok azdır ya da zaten hiç yoktur. Sessiz kalma, suspus olma. En zor anlarda bile söyleyecek bir şeylerin mutlaka vardır. Sen ne kadarını söylemek istediğin ve ne ölçüde sakinliğini koruyabileceğine odaklan.

 

Susma, ifade et ki karşı taraf da anlasın. Anlamadığı ya da anlatmadığın için durmadan aynı konu üzerinde duruyordur belki. Sakin kalarak, en net haliyle anlatmana rağmen anlamıyorsa sessizliği seçmek en doğal hakkındır artık. Onun bile önden bilgisini paylaşmak seni rahata erdirir; “artık bu konu hakkında ne söyleyecek bir şeyim kaldı, ne de halim” gibi mesela.

 

Susup pusuya yatacağına, konuş, ifade et, açıkla. Anlamayanlara da gönül rahatlığıyla bir el salla!

 

Hande Kurt

ICF Sertifikalı Yaşam Koçu

[email protected]

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir